hürriyet

5 Temmuz 2010 Pazartesi

MALZEME BİLİMİ NEDİR

Malzeme Bilimi

Malzeme bilimi, malzemelerin özelliklerini, yapılarını, ve davranışlarını inceleyen ve yeni malzeme türlerini araştıran bilim dalıdır. Malzemelerin genel yapısını mukavemetini atomik yapılarını üretim biçimlerini inceler.
Dünyanın en yaygın, en ileri teknolojileri, farklı özelliklere sahip malzemelerin geliştirilmesiyle mümkün olmaktadır. Hafif plastikler ve ince tabaka yarıiletken seramiklerden oluşan hafızalı malzemeler buna olanak sağladı. İster makro boyutta olsun, ister nano ölçekte, bütün etkin teknolojik gelişmelerin temelinde özgün malzemeler ve bu malzemelerin yeni yeni keşfedilen özellikleri yer alıyor.
Malzeme Bilimi sentetik ve biyolojik polimerler, seramikler ve metalleri inceleyen bir çalışma alanı. Özellikle yüksek mukavemetli polimerler bugün bir dizi endüstriyel ve teknolojik alanda çelik ve betonla ortak kullanılmakta. Kurşungeçirmez camlar, yanmayan plastikler, yüksek sıvı emme özelliği olan süperemiciler, optik aletler, elektrik iletkenleri, yapay deri, ilaç yükleme sistemleri ve polimer bazlı, çelikten daha güçlü tutkallar, kimyasal yolla “temiz” elektrik üreten yakıt pilleri yeni malzeme uygulamalarına sadece birkaç örnek. Elyaf takviyeli polimerik kompozitler uçakların temel aksamında dahi mukavemetleri ve hafiflikleri nedeniyle, metallere tercih ediliyor. Bazı bakteri türleri sayesinde elde edilen, doğada bozunabilir ve doğaya uyumlu nitelikteki polimerler, artık endüstriyel ölçeklerde imal edilip tüketiliyor. Seramik yakıt pilleri sayesinde hidrojen, doğal gaz gibi yakıtlardan kimyasal yolla sessiz ve temiz elektrik üretebiliyoruz. Seramik-polimer kompozitleri yakında pompalardan kalp kapaklarına kadar birçok alanda uygulama bulacak. Yapay kemik sayesinde sakatlıklar bertaraf edilebiliyor. İletken ve saydam seramik ince filmler dizüstü bilgisayarlarımızın ekranlarında bize yeni teknolojiler sunuyor. Malzeme bilimi ve teknolojisi de, fizik, kimya ve biyoloji ile elektronik, kimya, inşaat ve makine gibi geleneksel mühendislik dallarındaki uygulamalarla iç içe, disiplinlerarası bir alan olarak öne çıkıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder